Ennätysmäärä avustuksia riskipitoisille Proof of Concept -hankkeille
Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi avustuksia syyskuun kierroksella kaikkiaan 7,2 miljoonalla eurolla. Avustusten käsittely painottui lääketieteen aloille, joille myönnettiin yli 5,8 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 avustukset lääketieteisiin ovat näin ollen yhteensä noin 10,1 miljoonaa euroa.
”Syyskuussa jaetut lääketieteen eri alojen avustukset jakaantuivat hyvin tasaisesti niin nuorille kuin kokeneille tutkijoille. Aiheiden joukossa on sekä perus- että soveltavaa tutkimusta, ja läpimurtopotentiaaliakin löytyy”, kuvailee säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.
Suurin myöntö, miljoonan euron jatkoavustus neljälle vuodelle tenure track -professori Mataleena Parikan johtamalle konsortiohankkeelle kuvastaa säätiön keskeisimpiä periaatteita myöntää riittävän suuria ja pitkäkestoisia avustuksia hankkeiden läpiviemiseksi. Jatkoavustuksen turvin ryhmä työskentelee lähes vuosikymmenen säätiön tukemana. Työryhmän tavoitteena on kehittää uusi hoitostrategia tuberkuloosiin, joka on merkittävä terveysuhka maailmanlaajuisesti. Uudella hoitostrategialla voidaan tappaa tehokkaasti myös vaikeahoitoiset antibioottitolerantit bakteerit, ja estää näin antibioottiresistenssin yleistymistä. Tehokas hoito myös lyhentää hoitoaikoja ja estää uusia tartuntoja.
”Ilahduttavaa oli, että vastaanotimme syyskuun kokouksen käsittelyyn kuluvan vuoden loppuun päättyvän kolmivuotisen strategiakauden kierroskohtaisen ennätysmäärän hakemuksia. Lääketieteen hakemusmäärä kasvoi viimevuotiseen verrattuna lähes kolmanneksella”, Peltomäki kertoo.
Kunnianhimoiset tavoitteet toivottuja
Säätiö myönsi lisäksi ennätysmäärän avustuksia Proof of Concept -hankkeille: 12 lääketieteen avustuksen saaneesta hankkeesta viisi oli ns. PoC-hankkeita, ja näille myönnettiin kaikkiaan 1,3 miljoonaa euroa.
PoC-hankkeiden idea on lupaava, mutta aiempia tuloksia alalta on vielä vähän. Avustuksen kesto on kaksi vuotta, ja sen aikana tavoitteena on kerätä riittävästi ratkaisevia tuloksia laajemman hankkeen pohjaksi. Jos tulokset ovat lupaavia, jatkoavustus on mahdollinen.
”Näissä hankkeissa asetetaan tavoitteet korkealle ja otetaan tietoinen riski siitä, että toivottuja tuloksia ei välttämättä saavuteta. Mutta myös epäonnistumiset vievät tiedettä eteenpäin”, selventää Peltomäki.
Musiikkitalon urut soimaan!
Musiikkitalon uudet urut ovat valmistuneet, ja soivat suurelle yleisölle 1.1.2024 alkaen. Säätiö myönsi avajaisvuoden ohjelmistokokonaisuuden toteuttamiseen 100 000 euron avustuksen.
Säätiö oli mukana mahdollistamassa urkujen toteutumista Musiikkitaloon 500 000 euron avustuksella vuonna 2017. Kulttuurille myönnettiin kierroksella liki 1,4 miljoonaa euroa neljään kohteeseen. Syyskuun kierroksen kaikki avustukset löytyvät tiedotteen liitteenä olevasta listasta.
Aivotuonti-ohjelma tuo huippututkimusta takaisin Suomeen
Kansainvälistä säätiöpäivää vietetään vuosittain 1. lokakuuta. Päivän tavoite on tuoda esille säätiöiden hyvää tekevän työn merkitystä yhteiskunnassa.
Tämän vuoden säätiöpäivän kunniaksi Suomen Lääketieteen Säätiö, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö julkistivat yhteisen Aivotuonti-ohjelman, joka tuo kansainvälisesti tunnustettuja suomalaisia lääketieteen huippututkijoita takaisin Suomeen.
Lisätietoja ohjelmasta ja apurahan hakemisesta voi lukea täältä.
Lisätietoja:
Hanna-Mari Peltomäki, asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö
hanna-mari.peltomaki@jaes.fi, p. 044 513 1069
Myönnetyt avustukset syyskuussa 2023
Vuoden ensimmäiset avustukset myönnettiin lääketieteisiin
Säätiöiden yhteinen Aivotuonti-ohjelma tuo kansainvälistä huippututkimusta Suomeen – tutkija kerrallaan
Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje
Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.