Jane ja Aatos Erkon säätiö jakoi vuoden ensimmäiset avustukset: 11,5 miljoonaa euroa pääosin lääketieteen aloille
Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee korkeatasoista tutkimusta, taidetta ja kulttuuria. Vuoden 2022 ensimmäisessä kokouksessaan säätiön hallitus myönsi avustuksia liki 11,5 miljoonaa euroa. Maaliskuun kierroksella hakemusten käsittely painottui lääketieteen aloihin, joiden osuus oli 6,9 miljoonaa euroa kahdeksalle työryhmälle.
”Vuoden ensimmäisiä tieteen avustuksia kuvaavat vahva perustutkimus sekä kokeneiden, mutta myös nuorten tutkijoiden pitkäjänteisen työn tukeminen”, summaa säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.
Kierroksen suurin avustus, 2 440 000 euroa, myönnettiin Helsingin yliopiston professori Anna-Liisa Laineen vuodesta 2018 johtamalle, viiden tutkijan muodostamalle Ekologisen muutoksen tutkimuskeskukselle (REC-keskus). ”Keskus on ottanut nopeasti merkittävän roolin Suomen luonnon monimuotoisuuspolitiikan seurannassa ja toimeenpanossa”, avaa Peltomäki. Viisivuotisen jatkoavustuksen turvin tavoitellaan ratkaisua kootun tietokannan ja tulosten valjastamiseksi yhteiskunnan käyttöön. ”Hanke on hieno esimerkki siitä, miten kansainvälisesti arvostettu huippututkimus yhdistyy käytännön ratkaisuihin”, Peltomäki jatkaa.
Lääketieteelle myönnetyistä avustuksista suurin, 1 483 000 euroa kolmelle vuodelle, myönnettiin Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Olli Gröhnin työryhmälle. Epilepsia on yksi yleisimmistä hermostosairauksista, jota hoidetaan lääkehoidoin. Iso osa potilaista ei kuitenkaan hyödy lääkityksestä, ja vaikeammassa epilepsiassa ainoa hoitovaihtoehto on epileptisen kudoksen kirurginen poisto. Magneettikuvaus tai video-EEG ovat päätyökaluja epileptisen kudosalueen tunnistamisessa, ja Gröhnin jatkohanke keskittyy kehittämään kudoksen määrittämistarkkuutta.
Helsingin yliopiston professori Kari Eklundin ja dosentti Mikko Seppäsen johtamalle kliiniselle, vaikeaan nekrotisoivaan faskiittiin keskittyvälle tutkimushankkeelle myönnettiin kolmevuotinen, 700 000 euron avustus. Suomessa tähän dramaattiseen infektiotautiin sairastuu vuosittain viitisenkymmentä potilasta. Potilaan hengen pelastamiseksi joudutaan usein toteuttamaan laajoja kudosten poistoja tai amputoimaan raajoja. Sairauden syntytapahtumat ovat edelleen epäselviä, eikä taudin hoitoon ole käytettävissä kohdennettuja ja tehokkaita hoitomuotoja.
Kulttuurin avustukset edistävät toimialan rakenteellista kehittämistä
Kulttuurille ja muille aloille myönnettiin viiteen hankkeeseen 2,1 miljoonaa euroa. Avustuksilla pyritään edistämään muun muassa osaamisen kasvua, kansainvälisen ja kotimaisen yhteistyön kehittämistä sekä nuorten työllistymistä.
Suomen kansallisooppera ja -baletin Nuorisoryhmän koulutushankkeeseen myönnettiin 1 200 000 euroa kolmelle vuodelle. Zodiak – uuden tanssin keskuksen, Tanssin talon ja Cirko – uuden sirkuksen keskuksen yhteishankkeelle myönnettiin tanssin ja sirkuksen koti- ja kansainvälisen yhteistoiminnan kehittämiseen tähtäävän toimintamallin käynnistämiseksi 300 000 euroa (Proof of Concept -hanke).
Säätiön vuoden 2021 avustustoiminnassa tuki tieteelle vahvistui, vuoden myöntösumma kasvoi 54,4 miljoonaan euroon
Vuoden 2021 aikana eri tieteenaloille jaettiin 31,7 miljoonaa euroa (76,8 %), kulttuurille 2,6 miljoonaa euroa (3,6 %) ja muulle yhteiskunnallisesti merkittävälle toiminnalle 20,1 miljoonaa euroa (19,6 %) sisältäen 20 miljoonan euron suuravustuksen arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamiseksi.
”Säätiön rooli tieteen ja tutkimuksen pitkäjänteisenä tukijana on vahva, ja työn merkittävyys korostuu entisestään. Pitkäjänteisen ja kunnianhimoisen, mutta myös riskipitoisen työn mahdollistaminen on perusedellytys Suomen kilpailukyvyn ylläpitämiseksi”, toteaa säätiön hallituksen puheenjohtaja Nils Ittonen.
Myönnettyihin avustuksiin voi tutustua osoitteessa www.jaes.fi.
Jane ja Aatos Erkon säätiö vastaanottaa hakemuksia ympäri vuoden. Säätiön hallitus päättää avustuksista neljästi vuodessa. Lisätietoja osoitteesta www.jaes.fi.
Lisätietoa:
Hanna-Mari Peltomäki, asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö
hanna-mari.peltomaki@jaes.fi, p. 044 513 1069
Ennätysmäärä avustuksia riskipitoisille Proof of Concept -hankkeille
Aivotuonti-ohjelma tuo kansainvälistä lääketieteen tutkimusta Suomeen
Jane ja Aatos Erkon säätiön syyskuun avustuksissa korostuivat nuoret tutkijat ja riskipitoiset Proof of Concept -hankkeet
Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje
Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.