Säätiöiden yhteinen Aivotuonti-ohjelma tuo kansainvälistä huippututkimusta Suomeen – tutkija kerrallaan
Kansainvälistä säätiöpäivää vietetään vuosittain 1. lokakuuta. Päivän tavoite on tuoda esille säätiöiden hyvää tekevän työn merkitystä yhteiskunnassa. Tämän vuoden säätiöpäivää juhlistaakseen Suomen Lääketieteen Säätiö, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö lanseeraavat yhteistyössä Aivotuonti-ohjelman, jonka päätavoitteena on uudistaa suomalaista lääketieteen tutkimusta.
Suomen Lääketieteen Säätiö, Sigrid Juséliuksen Säätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö käynnistävät yhdessä Aivotuonti-ohjelman, joka tuo kansainvälisesti tunnustettuja suomalaisia lääketieteen huippututkijoita takaisin Suomeen. Ohjelma on suunnattu tukemaan suomalaista tutkimusta ja edistämään tutkimuksen huippuosaamista maassamme.
Ohjelman tarkoitus on houkutella kokeneita lääketieteen tutkijoita palaamaan Suomeen. Sen tarjoama rahoitus on 2,5 miljoonaa euroa viiden vuoden ajalle, ja se kattaa viisivuotisen toimen Suomessa. Rahoitus on suunnattu henkilölle, joka on tehnyt merkittävää tutkimustyötä ulkomailla vähintään neljän vuoden ajan ja palaa nyt kotimaahan tuomaan osaamistaan ja kokemustaan suomalaisen tutkimuksen hyväksi. Apuraha kattaa tutkijan henkilökohtaiset palkkakulut ja osittain myös tutkimusryhmän palkkakulut sekä tutkimuskuluja.
”Aivotuonti-ohjelma on konkreettinen askel kohti huippututkimuksen vahvistamista Suomessa. Yhteistyö kolmen säätiön välillä mahdollistaa laajemman vaikutuksen, ja tavoitteenamme on myös lisätä ymmärrystä huippututkimuksen rahoituksen haasteista ja ratkaisumahdollisuuksista”, sanoo Sigrid Juséliuksen Säätiön lääketieteen asiantuntijalautakunnan sihteeri, professori Caj Haglund.
Aluksi pilottihanke
Aivotuonti-ohjelma käynnistyy tammikuussa 2024 säätiöiden yhteisellä pilotilla. Pidemmän aikavälin tavoite on myöntää apurahoja vuosittain, mikä luo mahdollisuuksia korkealaatuisen tutkimuksen edistämiseen Suomessa. Rahoituksen saajan tulee käynnistää merkittävä uusi lääketieteellinen tutkimushanke Suomessa.
”Ohjelma toteutetaan yhteistyössä yliopistojen kanssa, joille se toivoaksemme tarjoaa uniikin mahdollisuuden täsmärekrytointeihin tutkimusosaamisen vahvistamiseksi”, muistuttaa Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.
Aivotuonti-ohjelman apuraha myönnetään itsenäiselle lääketieteen tutkijalle, jolla ei ole omaa tutkijan virkaa tai työsuhdetta Suomessa. Apurahan hakijoilta edellytetään aktiivista tutkimustyötä ja vahvaa näyttöä ulkomailla saavutetuista merkittävistä ja omaperäisistä tutkimustuloksista viimeisen 10 vuoden aikana.
Aivotuonti-ohjelma paikkaa aukkoa tutkimusrahoituksen kentässä
Tutkimusrahoituksen kentässä Aivotuonti-ohjelma täyttää tärkeän aukon tarjoten mahdollisuuden ulkomailta palaaville huippututkijoille. Tällä hetkellä Suomessa ei ole tarjolla kilpailukykyisiä resursseja, jotka mahdollistaisivat huippuosaamisen ylläpitämisen tutkimuksen rahoituksen ja kokeneen tutkijan palkan osalta tarvittavaksi ajaksi.
”Tutkimus on pitkäjänteistä työtä, ja pitkäaikainen rahoitus, esimerkiksi viideksi vuodeksi, on välttämätöntä, jos haluamme houkutella kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita”, sanoo Suomen Lääketieteen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Klaus Elenius.
Säätiöiden yhteinen rahoitusinstrumentti, Aivotuonti-ohjelma, on ratkaisu tähän tarpeeseen, ja se on suunniteltu vahvistamaan suomalaista tutkimusta ja edistämään tieteellistä huippuosaamista maassamme.
Apurahahaku alkaa 6.12.2023
Pilottijakso käynnistyy Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi 6. joulukuuta 2023 apurahojen hakuajan avautumisella. Haku on käynnissä 31.1.2024 asti.
Lisätietoja Aivotuonti-ohjelmasta ja apurahojen hakemisesta löytyy ohjelman 1.11.2023 avautuvilta verkkosivuilta osoitteesta www.aivotuonti.fi. Virtuaalinen hakuinfo Aivotuonti-ohjelmasta ja apurahojen hakemisesta järjestetään tammikuussa 2024 viikolla 2.
Lisätietoja ohjelmasta antaa Suomen Lääketieteen Säätiön asiamies Jouni Lounasmaa (asiamies@laaketieteensaatio.fi).
Lisätietoja:
Suomen Lääketieteen Säätiö
Klaus Elenius, hallituksen puheenjohtaja
Sähköposti: klaele@utu.fi
Puhelin: 029 450 4393
Sigrid Juséliuksen Säätiö
Caj Haglund, lääketieteen asiantuntijalautakunnan sihteeri
Sähköposti: caj.haglund@hus.fi
Puhelin: 050 427 1280
Jane ja Aatos Erkon säätiö
Hanna-Mari Peltomäki, asiamies
Sähköposti: hanna-mari.peltomaki@jaes.fi
Puhelin: 09 6120 6212
Jane ja Aatos Erkon säätiö jakoi syyskuussa avustuksia 13,5 miljoonaa euroa
Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje
Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.