Etusivu » Ajankohtaista » Jane ja Aatos Erkon säätiön syyskuun avustuksissa korostuivat nuoret tutkijat ja riskipitoiset Proof of Concept -hankkeet

Jane ja Aatos Erkon säätiön syyskuun avustuksissa korostuivat nuoret tutkijat ja riskipitoiset Proof of Concept -hankkeet

Avustusten käsittely painottui syyskuun myöntökierroksella lääketieteen alojen hakemuksiin. Avustuspolitiikassa tarkkaillaan myös toimintaympäristön, tutkimuksen ja rahoituksen ajankohtaista tilannetta. Säätiöyhteistyössä toteutettu selvitys nosti esiin kriittisiä teemoja.

Jenni Hietala avatar

Lääketieteisiin myönnettiin noin 8,8 miljoonaa euroa 14 hankkeelle. Kulttuurille ja muille aloille myönnettiin 369 500 euroa kahdelle kohteelle. Lista kaikista kierroksen avustuksista löytyy tämän tiedotteen liitteenä.

Vahvan perustutkimuksen rinnalla nyt myönnetyissä avustuksissa korostuivat erityisesti nuoret ja keskivaiheen tutkijat ja ryhmänjohtajat sekä uusia avauksia mahdollistavat Proof of Concept -hankkeet. Helsingin yliopiston dosentti Mohieddin Jafarille myönnettiin 513 000 euron avustus neljälle vuodelle tutkimukseen, jossa edistetään tehokkaiden ja myrkyttömien lääkeyhdistelmien löytymistä kroonisten sairauksien hoitamiseksi. Kolmevuotisessa tutkimuksessaan Itä-Suomen yliopiston dosentti Juzoh Umemori puolestaan selvittää Alzheimerin taudin neurobiologista mekanismia hiirimallien avulla. Tutkimukseen myönnettiin 90 000 euroa. Syövän kantasolujen diagnosointiin ja eliminaatioon myönnettiin kahdelle vuodelle 388 500 euroa Proof of Concept -hankkeena dosentti Elisa Närvälle Turun yliopistosta.

Verisyöpätutkimukselle suurin avustus

Helsingin yliopiston professori Satu Mustjoen tutkimusryhmälle myönnettiin kierroksen suurin avustus, 1 636 000 euroa neljälle vuodelle verisyöpien ja ihmisen immuunipuolustusjärjestelmän yhteyksien tutkimukseen molekyylitasolta kliinisiin sovelluksiin.

Useat verisyövät, kuten leukemiat ovat edelleen huonoennusteisia tauteja ja johtavat potilaan kuolemaan muutaman vuoden sisällä. Uudet immunologiset hoidot ovat tuoneet läpimurtoja joidenkin kiinteiden kasvaimien, kuten levinneen ihosyövän hoitoon, mutta verisyöpien hoidossa niiden tulokset ovat olleet vaatimattomia. Tässä projektissa pyritään löytämään tehokkaampia immunologisia hoitoja verisyöpäpotilaille sekä selvittämään resistenssi- ja herkkyysmekanismeja eri potilaiden ja syöpätyyppien välillä.

Kliinisen tutkimuksen tilanne Suomessa huolestuttava

Viisitoista suomalaista lääketieteen aloja rahoittavaa säätiötä, Jane ja Aatos Erkon säätiö mukaan lukien, toteuttivat kesällä 2022 selvityksen, jolla kartoitettiin suomalaisen lääketieteellisen tutkimuksen rahoituksen kokonaisnäkymää ja kehitystä.

Tuoreet tulokset osoittavat, että vuosikymmenessä kliinisen lääketieteen tutkimuksen rahoitus yliopistoissa väheni viidenneksellä, vaikka kokonaisuudessaan lääketieteen tutkimusmenot pysyivät ennallaan. Kotimaiset säätiöt nousivat suurimmaksi lääketieteen tutkimuksen ulkopuoliseksi rahoittajaksi Suomessa.

”Kliinisen tutkimusrahoituksen niukkuuteen on kiinnitetty huomiota jo pidempään, mutta tällä hetkellä Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämät avustukset korreloivat suoraan hakemusmääriin”, toteaa säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki. ”Turun yliopiston dosentti Sami Ventelän tärkeä, pään ja kaulan alueiden syöpähoitoon ja diagnostiikkaan keskittyvä hanke on hyvä esimerkki kliinisestä tutkimuksesta. Hankkeelle myönnettiin syyskuun kierroksella 300 000 euroa kahdeksi vuodeksi Proof of Concept -hankkeena.”

Tutustu selvitykseen täältä.

Suomalaiset luottavat apurahasäätiöihin

Säätiöt ja rahastot ry:n vastikään julkaiseman selvityksen mukaan enemmistö (62 %) suomalaisista arvioi apurahoja jakavien säätiöiden maineen yleisesti ottaen erittäin tai melko hyväksi. Tämän lisäksi enemmistö (69 %) myös luottaa siihen, että säätiöt toimivat tarkoituksensa mukaisesti.

Jane ja Aatos Erkon säätiö sijoittui selvityksessä kolmen tunnetuimman suomalaisen säätiön joukkoon, ja arvioitiin maineeltaan erittäin tai melko hyväksi (77 %).

Lue lisää täältä.

Lisätietoa:

Hanna-Mari Peltomäki, asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö
hanna-mari.peltomaki@jaes.fi, p. 044\ 513 1069

Myönnetyt avustukset syyskuussa 2022

Helsingin yliopisto
Discovery of precision immunotherapies for blood cancers.
4 vuotta. 1 636 000 €

Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto

Towards precision immunotherapy for malignant glioma.
4 vuotta. 1 498 000 €

Turun yliopisto
Suolistomikrobiston merkitys tärkeimpien kansantautien synnyssä elämänkaaren eri vaiheissa.
4 vuotta. 1 116 000 €

Folkhälsanin Tutkimuskeskus / Biomedicum Helsinki
Improved diagnostics and therapeutic options for neuromuscular disorders.
3 vuotta. 705 600 €

Helsingin yliopisto
Myeliiniplastisuus ahdistuneisuushäiriöissä.
4 vuotta. 666 300 €

Turun yliopistollinen sairaala
Exploring microglia and astrocyte-driven pathology in multiple sclerosis using multimodal MRI and PET imaging.
5 vuotta. 600 000 €

Helsingin yliopisto
Unraveling the developmental mechanisms underlying craniofacial diversity and disease.
3 vuotta. 549 000 €

Helsingin yliopisto
Functional Omics for Network-based Drug Combination Therapy: Integration of Thermal Proteome Profiling and Deep Metabolomics.
4 vuotta. 513 300 €

Turun yliopisto
Pluripotency Directed Cancer Fight (PluriSTRATEGY). Proof of Concept.
2 vuotta. 388 500 €

Turun yliopisto
Syövän aggressiivisuuden biomarkkeripohjainen tunnistus sekä yksilöllisen syövänhoidon suunnittelu. Proof of Concept.
2 vuotta. 300 000 €

Turun yliopisto
Enigmatic toxin-antitoxin systems in Mycobacterium tuberculosis – what do they do, are they druggable?
2 vuotta. 295 000 €

Helsingin yliopisto
Parkinsonin taudin potilaiden desulfovibriobakteerit ja niiden kyky aggregoida alpha-synukleiinia koe-eläimissä. Proof of Concept.
2 vuotta. 209 000 €

Turun yliopisto
Siittiön epigenomi miesten hedelmällisyyden ja ylisukupolvisen terveyden määrittäjänä. Proof of Concept.
2 vuotta. 200 000 €

Itä-Suomen yliopisto
Amelioration of Alzheimer’s disease symptoms by restoring the function of parvalbumin positive interneurons.
3 vuotta. 90 000 €

Balettienergiaa lapsille.
2 vuotta. 360 000 €

J.H. Erkon kirjoituskilpailu 2022.
9 500 €

Tiedote PDF:nä

Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.