Etusivu » Ajankohtaista » Jane ja Aatos Erkon säätiö tuki 54 miljoonalla eurolla tiedettä ja kulttuuria vuonna 2021

Jane ja Aatos Erkon säätiö tuki 54 miljoonalla eurolla tiedettä ja kulttuuria vuonna 2021

Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee korkeatasoista tutkimusta, taidetta ja kulttuuria. Vuoden 2021 viimeisessä kokouksessaan joulukuussa säätiön hallitus myönsi avustuksia 7,4 miljoonalla eurolla. Koko vuoden aikana myönnetyt avustukset nousivat yli 54 miljoonaan euroon.

Admin avatar

Säätiön hallituksen joulukuun kokous painottui tekniikan alojen avustuksiin. Tekniikan ja lääketieteen teknologian hankkeisiin myönnettiin yhteensä 5,1 miljoonaa euroa 12 työryhmälle. Tieteisiin myönnettiin kaikkiaan 7,1 miljoonaa euroa ja kulttuurihankkeisiin 265 000 euroa.

”Tekniikan avustuksia kuvaavat niiden yhteiskunnallinen merkittävyys sekä uutta teknologiaa pohjustava tutkimus. Leimallista hankkeille on niiden ekosysteemiä kestävästi kehittävä ote”, toteaa säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki. Tästä esimerkki on Helsingin yliopiston elintarviketieteiden tohtori Noora Mäkelä-Salmelle myönnetty 411 500 euron avustus elintarviketieteelliseen perustutkimukseen. Kaurassa nähdään potentiaalia, mutta toistaiseksi sen toiminnallisuuteen vaikuttavista tekijöistä ei juurikaan löydy tietoa. Uusien innovaatioiden varmistamiseksi tulee osoittaa tuotteiden ravitsemuksellinen ja teknologinen laatu.

”Mäkelä-Salmen tutkimus on myös esimerkki nuoren ryhmänjohtajan hankkeesta”, Peltomäki jatkaa. ”Nuorten tutkijoiden uran ja oman ryhmän perustamisen tukeminen on tärkeää tulevaisuuden tutkimuksen korkeatasoisuuden ja kehittymisen varmistamiseksi.”

Säätiön tavoitteena on mahdollistaa myös pitkäjänteinen työskentely, mistä esimerkkinä Jyväskylän yliopiston professori Mika Petterssonin johtamalle työryhmälle myönnetty 900 000 euron jatkoavustus. Petterssonin työryhmän tutkimuksessa hyödynnetään Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksessa kehitettyjä grafeenin lasermuokkaus-menetelmiä ja yhdistetään ne Tampereen yliopiston neurotieteen osaamiseen tavoitteena nykyisten hermokonerajapinta-ongelmien poistaminen. Ryhmä jatkaa työtään onnistuneen Proof of Concept -hankevaiheen jälkeen, ja tulokset voivat johtaa uusiin sovelluksiin monilla eri tieteen ja teknologian aloilla.

Muille aloille myönnettiin joulukuun kokouksessa liki 2,3 miljoonaa euroa. Kulttuurin avustuksilla säätiö mahdollistaa kansainvälisiä vierailuja Hamina Tattoo 2022 -sotilasmusiikkifestivaaliin, Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalille 2022 sekä Euroopan Unionin Nuoriso-orkesterin vierailun Helsinkiin ja Tampereelle.

Säätiön tuki tieteelle vahvistunut, pandemian vaikutus näkyy etenkin kulttuurihakemuksissa

Vuonna 2021 säätiö myönsi avustuksia kaikkiaan 56 työryhmälle, organisaatiolle tai henkilölle. Näistä 43 edustaa tieteitä ja 13 kulttuuria, taidetta ja muita aloja. Tieteelle jaettiin vuoden aikana 31,7 miljoonaa euroa (76,8 %), kulttuurille 2,6 miljoonaa euroa (3,6 %) ja muulle yhteiskunnallisesti merkittävälle toiminnalle 20,1 miljoonaa euroa (19,6 %).

”Käsiteltyjen hakemusten määrä laski, erityisesti taiteen ja kulttuurin hakemukset. Suurin yksittäinen syy on pandemia, mikä näkyy myös vuoden aikana käsiteltyjen muutoshakemusten määrässä. Toisaalta hakuohjeistusten kehitystyö muutti hankkeita sisällöllisesti aiempaa paremmin säädekirjan tavoitteita vastaavaksi”, säätiön hallituksen puheenjohtaja Nils Ittonen summaa. ”Säätiön tavoitteena on lisätä suurempien hankkeiden osuutta avustuksista.”

Vuoden 2021 suurin avustus tieteen tutkimukselle, 3 020 000 euroa, myönnettiin Helsingin yliopiston professori Alf Norkon johtamalle viisivuotiselle ympäristötieteen tutkimukselle, jossa keskitytään ilmastonmuutoksen ja luonnon monimuotoisuuden symbioottiseen kriisiin monitieteisesti Tvärminnen tutkimusasemalle perustettavassa keskuksessa. Kansainvälisesti uraa uurtavan ja erityisesti Itämeren kannalta merkittävän tutkimuksen tavoitteina on mahdollistaa parempia ilmastomalleja ja edistää maailman matalien rannikkoalueiden tutkimusta.

Arkkitehtuuri- ja designmuseon perustamiselle säätiön hallitus myönsi ehdollisen 20 miljoonan euron avustuksen. Avustus kohdennetaan uuden museosäätiön pääomittamiseen, eikä varsinaiseen rakentamistyöhön tai museon toimintaan. Säätiön avustus on suurin Suomessa koskaan kulttuurille osoitettu yksityinen lahjoitus.

Myönnettyihin avustuksiin voi tutustua osoitteessa www.jaes.fi.

Jane ja Aatos Erkon säätiö vastaanottaa hakemuksia ympäri vuoden. Avustuksista päättää säätiön hallitus, joka kokoontuu neljästi vuodessa. Lisätietoja säätiöstä ja hakemisesta osoitteesta www.jaes.fi.

Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.