Aalto-universitetets sommarskola kan träbyggande
Sommarskolan för konst vid Aalto-universitetet samlade studenter från tio konstuniversitet på tre kontinenter. Vid planeringen av träkonstruktioner kunde studenterna se att finländarna har kompetens i världsklass.
Bilder: Tiina Otala och Mikko Raskinen, Summer School Exhibition/Aalto-universitet
Sommarskolan för konst vid Aalto-universitetet samlade studenter från tio konstuniversitet på tre kontinenter. Vid planeringen av träkonstruktioner kunde studenterna se att finländarna har kompetens i världsklass.
Norr om Otnäs campus öppnar sig Bredviken. Promenader längs stranden kunde vara ett bra sätt att koppla av från universitetets vardag.
Men det finns ett hinder för att promenera vid strandlinjen, konstaterade Persephone Cooper och hennes gruppmedlemmar, när de under Aalto ARTS sommarskola gick vid stranden. Vid strandlinjen växer en ogenomtränglig, manshög vassrugge.
Som tur var hade teamet en lösning.
”Vid strandlinjen kan man bygga träbelagda gångvägar. Längs dem kan folk ta sig igenom och över vassruggarna. På lämpliga platser kan man bygga paviljonger där man kan sätta sig och ta en paus, förklarar Cooper det förslag hennes grupp presenterade på utställningen på sommarskolans sista dag.
Planen åskådliggjordes med en tredimensionell karta av trä samt av en exempelpaviljong som byggts i full storlek. Paviljongens bänk är finurligt tillverkad av vass. Bänkarna knakar lite grann när man sitter på dem, men de håller nog. Om planen genomförs ska bänkarna byggas av vass som röjts längs vägen.
Grupp med fem nationaliteter
Det låter ambitiöst, men vad annat kan man förvänta sig av den här gruppen. Cooper studerar designhistoria vid Royal College of Art i London. Hon utarbetade planen tillsammans med en grupp arkitektur- och designstudenter. De övriga medlemmarna kommer från Mexiko, Norge, Singapore och Finland.
De och 38 andra studenter har kommit till Otnäs för två veckor i augusti för att delta på ARTS Summer School. Studenterna vid sommarskolan i Aalto-universitetets konstuniversitet indelades i tio grupper, där varje grupp fick presentera en egen idé.
”Att presentera en idé med detta tidsschema var en utmaning, men också inspirerande. Jag fick till exempel prova på att bränna trä när jag gjorde benen till bänkarna, det var mycket intressant”, berättar Christina Sund, en norsk arkitektstuderande i teamet.
”Vi fick prova på allt vi ville och de anställda i arbetslokalerna var mycket hjälpsamma. Så här bra resurser har vi inte i Oslo.”
Former av trä på campus
ARTS Summer School arrangerades nu för andra gången. Temat i år var Living With Wood(s), dvs. hållbart byggande med trä.
I de tilldelade uppgifterna skulle grupperna planera något som skulle tillverkas av trä på Otnäs campus. På utställningen med de färdiga arbetena finns en modell av en formskön spårvagnshållplats som byggts av trä, ett koncept för ett avkopplingsrum som byggts runt ett träd, ett utsiktsterrass som påminner om ett fågelbo och mycket annat.
Största delen av studenterna vid sommarskolan var arkitekter. Ändå syns påverkan av formgivare och andra personer inom det konstindustriella området t.ex. i ett sittunderlag som tillverkats av pinnar och snören och i en bänk som är slipad av en stock.
Alla arbeten genomfördes på mindre än två veckor, och de internationella teamen hade inte ens träffat varandra tidigare.
Teamen jobbade ända fram till deadline, och allt gick inte alltid perfekt. Till exempel vassruggsbänken behövde också ett ryggstöd, men de insamlade växterna räckte inte helt till.
Tomma lokaler utnyttjas
Tuomas Auvinen, dekanus vid Aalto-konstuniversitet lanserade ursprungligen idén med Arts Summer School. Vi hade två centrala utgångspunkter, säger Auvinen. Den första var utnyttja de arbetslokaler som är i liten användning under sommaren. Den andra var att ge studenter en inblick i andra toppuniversitet inom konstbranschen.
”I vår bransch är Aalto på världstoppen: i den senaste rankningen var vi på sjätte plats. Ändå anser studenterna ofta att vi finns här avlägset i norr, och topparna studerar i London eller New York. I sommarskolan får våra egna studerande arbeta tillsammans med studenterna vid dessa universitet och upptäcka att de är på exakt samma nivå.”
Också ett närmare samarbete mellan universiteten är en del av sommarskolans idé. Utöver Aalto deltar nio universitet från Delft, London, Mexiko, Milano, New York, Oslo, Singapore, Warszawa och Versailles i samarbetet.
Lärare från hela världen
Utöver studenter samlar sommarskolan också undervisningspersonal från hela världen. Från varje deltagande universitet kommer också en eller flera lärare. Lärarna leder grupperna, utvärderar resultaten och håller föreläsningar.
Jeongi Lim, lärare vid Parsons i New York, är här för andra gången. Hon tycker att det globala klimatet på sommarskolan är mycket inspirerande.
”Förra året lyssnade jag med intresse på en singaporiansk kollegas tankar om post-humanistisk arkitektur som beaktar naturen mer än människan. I år höll vi en föreläsning om ämnet tillsammans.”
De planerar också en gemensam artikel.
Lim berättar att också studenterna är entusiastiska över sommarskolan.
”I New York är det lätt att tro att där finns allt, men hit ansökte dussintals studenter. Endast fyra kunde väljas med.”
Stiftelsens stöd underlättade starten
När det gäller sommarskolan är finansieringen en viktig fråga.
De deltagande skolorna betalar deltagarnas resor medan Aalto bjuder på lokaler, inkvartering, en stor del av undervisningen och exkursionerna. Sommarskolan drivs inte med hjälp av pengar från Aalto-universitetet, utan med bidrag som fås från Jane och Aatos Erkkos stiftelse.
”Det är mycket lättare att börja skapa något nytt när finansieringen är i ordning. Det är lättare för andra aktörer att förbinda sig att delta när genomförandet inte är osäkert”, säger Auvinen.
Finansieringen av stiftelsen kommer enligt planerna att pågå i fyra år.
”Sedan måste vi fundera igenom saken på nytt. Men situationen underlättas när många skolor har insett att sommarskolan är ett fungerande projekt.”
Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje
Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.
Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.