Etusivu » Ajankohtaista » 32 miljoonaa euroa tieteelle ja taiteelle vuonna 2023

32 miljoonaa euroa tieteelle ja taiteelle vuonna 2023

Jane ja Aatos Erkon säätiön joulukuun myöntökierroksella hakemusten käsittely painottui tekniikan aloille, joille myönnettiin avustuksia yli 10,8 miljoonaa euroa 11 hankkeelle. Taiteisiin ja kulttuuriin myönnettiin viidelle hankkeelle kaikkiaan 2,5 miljoonaa euroa. Säätiön kaikki avustukset yhteenlaskettuina vuonna 2023 nousevat näin ollen liki 32 miljoonaan euroon.

Jenni Hietala avatar

Vuoden viimeisen myöntökierroksen ja samalla koko vuoden suurin avustus – 2 998 000 euroa viidelle vuodelle – myönnettiin Jyväskylän yliopiston neljän eri tiedekunnan yhteiselle digitaaliselle kansalaistiedekeskukselle. Konsortiossa on mukana myös Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo Luomus. Monitieteisen keskuksen tavoitteena on valjastaa uudenlainen tutkimusmenetelmä ja -työkalu mahdollistamaan huippututkimusta. Mobiilisovellusalustaa hyödynnetään eri tieteenaloja edustavissa tutkimushankkeissa, joihin kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua tarjoamalla havaintoja ja tietoa.

”Hanke on erittäin innostava tutkimus-, mutta myös tiedekasvatuskokonaisuus. Avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti se lisää yhteistyötä sekä osallisuutta tieteen ja yhteiskunnan hyväksi”, sanoo säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.

Osallisuuden teema jatkuu myös Helsingin kaupungin Kulttuurin kummilapset -toiminnassa, jolle myönnettiin 1 500 000 euroa kolmeksi vuodeksi. Ohjelma mahdollistaa kaikille Helsingissä asuville, vuonna 2020 ja sen jälkeen syntyneille 0–7-vuotiaille lapsille perheineen osallistumisen taide-, liikunta- ja kulttuuritoimintaan.

”Kulttuurin kummilapset on kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen ja merkittävä taiteen saatavuuden ja saavutettavuuden edistäjä, jonka malli olisi monistettavissa monenlaiseen toimintaan”, hankkeen erityissuunnittelija Ulla Laurio summaa.  

Ennätysmäärä tekniikan alojen hakemuksia

Strategiakauden 2021–23 yksi päätavoitteista on ollut vahvistaa säätiön profiilia tekniikan tutkimuksen avustustoiminnassa.

”Tällä myöntökierroksella tekniikan alojen hakemusmäärä kasvoi euroissa lähes 60 % ja kappaleissa yli 50 % verrattuna edelliseen ennätyskierrokseen. Hakemukset kertovat vahvasta tarpeesta työskennellä yhteiskunnan kriittisten ongelmien ratkaisemiseksi”, toteaa Peltomäki.

Esimerkiksi LUT-yliopiston professori Amit Bhatnagar vahvistaa työnsä tuloksilla vesiteknologia-alaa ja tutkii ympäristölle vaarallisten kemikaalien talteenoton mekanismia. Professorit Mika Lastusaari Turun yliopistosta sekä Maarit Karppinen Aalto-yliopistosta taas keskittyvät tutkimuksessaan kehittämään ympäristöystävällisemmän ja edullisemman luonnonmateriaalin käyttömahdollisuutta röntgenkuvauksessa.

”Tutkimuksemme yhdistää ainutlaatuisesti suomalaisen ALD-menetelmän sekä suomalaisen löytämän mineraalirakenteen”, Karppinen avaa.

”Jos materiaalimme saadaan toimimaan hyvin, sen merkitys voi nousta suureksi etenkin köyhissä maissa, joissa ei muuten ole varaa lääketieteelliseen kuvantamiseen”, lisää Lastusaari.

Lastusaaren johtamalle konsortiolle myönnettiin 666 000 euroa kahdelle vuodelle ja Bhatnagarille 650 000 euroa neljälle vuodelle.

Säätiön uusi strategia nojaa tieteen ja taiteen vapauteen

”Meillä on Suomessa huippututkijoita ja -taiteilijoita, mutta meidän tulee varmistaa, että Suomessa riittää vahvoja tekijöitä myös tulevaisuudessa. Tämä on seuraavan strategiakautemme 2024–26 keskeisimpiä tavoitteita”, säätiön hallituksen puheenjohtaja Nils Ittonen kertoo.

Päivitetyn strategian kantava ajatus on mahdollistaa yhteiskunnallisesti merkittävien ongelmien ratkaisuja edistäviä toimintamalleja ja tutkimusta.

”Toimialoja ja tekijöitä voimaannuttaviin toimintamalleihin sekä tekijäsukupolven vaihtumiseen panostaminen on kriittistä”, Peltomäki jatkaa.

Vuonna 2023 säätiö jakoi avustuksia liki 32 miljoonaa euroa 57 hankkeelle. Näistä tekniikan eri aloille myönnettiin lähes 16,6 miljoonaa euroa 19 hankkeelle ja lääketieteen eri aloille hieman yli 10 miljoonaa euroa 23 hankkeelle. Kulttuurille ja muille aloille jaettiin 15 hankkeelle kaikkiaan noin 5,4 miljoonaa euroa. Säätiön toimintakertomus julkaistaan keväällä 2024.

Joulukuun kierroksen kaikki avustukset löytyvät tiedotteen liitteenä olevasta listasta.


Jane ja Aatos Erkon säätiö vastaanottaa hakemuksia vuoden jokaisena päivänä. Avustuksista päättää säätiön hallitus neljästi vuodessa. Lisätietoja säätiöstä, hakemisesta ja myönnetyistä avustuksista osoitteesta www.jaes.fi.

Lisätiedot:

Hanna-Mari Peltomäki, asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö
hanna-mari.peltomaki@jaes.fi, p. 044 513 1069

Tiedote PDF:

Myönnetyt avustukset joulukuussa 2023:

Digitaalinen kansalaistiedekeskus.
5 vuotta. 2 998 000,-

Turun yliopisto, Åbo Akademi
Seuraavan sukupolven biohybridijärjestelmät fotosynteettisten polttoaineiden ja kemikaalien tuotantoon.
5 vuotta. 2 256 000,-

Kulttuurin kummilapset -ohjelma
3 vuotta. 1 500 000,-

Aalto-yliopisto
Ympäristöystävällinen optinen jäähdytys
5 vuotta. 1 498 000,-

Aalto-yliopisto
Solutehtaita hiilidioksidin hyödyntämiseen
4 vuotta. 1 081 000,-

Turun yliopisto, Aalto-yliopisto
Edullista ja kestävää lääketieteellistä kuvantamista ALD-pinnoitettujen hackmaniittien avulla.
2 vuotta. 666 000,-

LUT-yliopisto
Vedenpuhdistuksen edistäminen: Kehittyneiden toiminnallisten materiaalien ja monimuotoisen laskennallisen mallinnuksen hyödyntäminen tehokkaaseen PFAS-poistoon vesilaitoksissa
4 vuotta. 650 000,-

Aalto-yliopisto
Kohti tehokkaampaa rintasyövän lääkeseulontaa mikromekaniikka-analyysin avulla.
3 vuotta. 500 000,-

Klassikot maailmalle II.
3 vuotta. 450 000,-

Digitaalinen uusi arkkitehtuuri- ja designmuseo.
2 vuotta. 450 000,-

Tampereen yliopisto
Puhetta tukeva ja korvaava todellisuus.
2 vuotta. PoC. 386 000,-

Tampereen yliopisto
Jatkuva äänten oppiminen syvien neuroverkkojen avulla.
3 vuotta. 354 000,-

Aalto-yliopisto
Vihreän vedyntuotannon mahdollisuuksien kartoitus Suomen sähköverkoissa.
2 vuotta. PoC. 245 000,-

Aalto-yliopisto
Kohti teoreettista lähestymistapaa vedenpuhdistukseen kaksifaasisysteemeillä.
2 vuotta. PoC. 210 000,-

Outi Pieski -näyttely Tate St Ivesissä.
3 kk. 92 000,-

J. H. Erkon kirjoituskilpailu 2023.
1 vuosi. 9 500,-

Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.