Etusivu » Ajankohtaista » Merkittävä avustuskokonaisuus suomalaiselle musiikkikoulutukselle

Merkittävä avustuskokonaisuus suomalaiselle musiikkikoulutukselle

Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi vuoden toisella kierroksella toukokuussa avustuksia yhteensä 9,5 miljoonaa euroa 15 hankkeelle. Taiteisiin ja kulttuuriin myönnettiin säätiön historian suurin kierroskohtainen määrä avustuksia, yhteensä 3,9 miljoonaa euroa.

JAES avatar

Toisen kierroksen myönnöt painottuivat tekniikan aloille, joille myönnettiin 5,1 miljoonaa euroa kahdeksalle hankkeelle.Aloista korostuivat tietojenkäsittely- ja informaatiotieteet sekä kasvibiologia, mikrobiologia ja virologia.

Tekoälyn turvallinen hyödyntäminen edellyttää haittojen hallintaa

Tekoälystä on nopeasti tullut tiivis osa yhteiskuntaa niin arjessa, työelämässä kuin vapaa-ajallakin, ja sen käyttö tulee yleistymään yhä laajemmin. Tämän vuoksi tekoälyyn liittyvien negatiivisten vaikutusten ymmärtäminen ja hallinta on tärkeää.

Tähän aihepiiriin keskittyy Tampereen yliopiston professori Henri Pirkkalaisen nelivuotinen tutkimus, jolle myönnettiin kierroksen suurin avustus, 1 413 000 euroa. Työryhmä pureutuu tekoälyn haittavaikutusten, kuten epäeettisen tai rikollisen toiminnan tunnistamiseen ja ehkäisyyn sekä tekoälyn säätelyyn. Aalto-yliopiston professori Alexander Jung työryhmineen puolestaan kehittää uutta matemaattista menetelmää yhdistetyn koneoppimisen luotettavuuden lisäämiseksi. Koneoppimista käytetään muun muassa työnhaku-, deitti-ja musiikkisovelluksissa, ja sen haittana on esimerkiksi käyttäjän riippuvuuden lisääminen. Nelivuotiselle hankkeelle myönnettiin 498 000 euroa.

Hankkeita kestävämmän tulevaisuuden puolesta

Yhä useampi tutkimushanke tieteenalasta riippumatta liittyy kestävään tulevaisuuteen, ja tämä näkyy myös säätiölle jätetyissä hakemuksissa. ”On vaikea kuvitella esimerkiksi tekniikan tai lääketieteen huippututkimusta ilman korkeatasoista luonnontieteiden perustutkimusta”, toteaa säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.

Esimerkiksi Oulun yliopiston akatemiatutkija Katharina Kujalan hankkeessa tunnistetaan harvinaisia maametalleja, jotka ovat kriittisiä raaka-aineita erityisesti monille vihreän siirtymän teknologisille sovelluksille esimerkiksi kierrätysmateriaalien talteenotossa. Kolmevuotiseen tutkimukseen myönnettiin 1 045 000 euroa. Tekniikka ja luonnontieteet yhdistyvät myös filosofian tohtori Riku Tuovisen tutkimuksessa, joka syventyy yhteen vaikeimmista laskennallisista tieteen ongelmista, kvanttisysteemien epätasapainoilmiöihin. Hankkeen tavoitteena on yhtenäinen, tehokas ja tarkka kuvaus kvanttimateriaalien ominaisuuksista, mikä avaisi uusia mahdollisuuksia kvanttiteknologian kehittämiseen. 

Taiteen ja kulttuurin aloille ennätysmäärä avustuksia

Taiteen ja kulttuurin alojen neljälle hankkeelle myönnettiin yhteensä 3,9 miljoonaa euroa, joka on ennätys säätiön yhdellä kierroksella jakamissa avustuksissa*.

Myönnöissä korostuivat erityisesti musiikin koulutuksen toimintaympäristöä vahvistavat ja uudistavat hankkeet: Soitinakatemiat ry:lle myönnettiin 1 234 000 euroa neljälle vuodelle, Sibelius-Akatemian Taideyliopistolle 1 000 000 euroa samoin neljälle vuodelle sekä Suomen konservatorioliitolle 660 000 euroa kahdelle vuodelle. Hankkeissa vastataan musiikkialan ja -koulutuksen tämän hetken ja lähitulevaisuuden pulmiin, kuten kansainvälistymiseen, monikulttuurisuuteen ja yhdenvertaisuuteen, teknologian kehitykseen sekä lahjakkaiden nuorten koulutuksen riittävyyteen, saavutettavuuteen ja laatuun.

Muihin tieteisiin myönnettiin kierroksella kaksi avustusta, yhteensä 374 000 euroa ja muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan yhdelle hankkeelle 100 000 euroa. 

Toukokuun kierroksen kaikki avustukset löytyvät tiedotteen liitteenä olevasta listasta sekä verkkosivuilta www.jaes.fi. Jane ja Aatos Erkon säätiö vastaanottaa hakemuksia vuoden jokaisena päivänä. Avustuksista päättää säätiön hallitus neljästi vuodessa. Lisätietoja säätiöstä, hakemisesta ja myönnetyistä avustuksista osoitteesta www.jaes.fi.

Lisätiedot:

Hanna-Mari Peltomäki, asiamies, Jane ja Aatos Erkon säätiö
hanna-mari.peltomaki@jaes.fi, p. 044\ 513 1069

Myönnetyt avustukset Toukokuussa 2024

Tampereen yliopisto
EVIL-AI (”evil eye”) –Tekoälyagenttien negatiiviset vaikutukset ja niiden ehkäisy.
4 vuotta. 1 413 000 €

Harvinaisia maametallia hyödyntävien mikro-organismien kohdennettu eristys kylmästä ympäristöstä (ICE-FISHING).
3 vuotta. 1 045 000 € 

Ilmatieteen laitos 
Detailed measurement of cloud microphysical properties through holographic imaging deployed on unmanned aerial vehicles (Cloud-UAV), 
3 vuotta. 522 000 € 

Aalto-yliopisto 
Matemaattinen teoria luotettavasta koneoppimisesta (TRUST-FELT).
4 vuotta. 498 000 €

Jyväskylän yliopisto
Tehokkaat kvanttimateriaalisimulaatiot.
4 vuotta. 484 000 €

Aalto-yliopisto
INGA –Synnytyksen käynnistyksen mullistava älykatetri, jossa on integroitu anturitekniikka: validointitutkimus.
2 vuotta. Proof of Concept. 474 000 €

Helsingin yliopisto
Mitokondrion proteiinisynteesin ja kristojen hienorakenteen välinen koordinaatio.
3 vuotta. 396 000 €

Tampereen yliopisto
Itsekorjautuvat toiminnalliset polymeerimateriaalit joustaviin, ohuisiin ja ultramuokattaviin tulevaisuuden langattomiin järjestelmiin (HealingSense).
2 vuotta. Proof of Concept. 276 000 € 

Aalto-yliopisto
Verotus keinona edistää kestävää kehitystä yritysten päätöksenteossa? Monitieteinen tutkimus.
3 vuotta.149 000 €

Yhdysvallat saranakohdassa: Ulko-ja sisäpolitiikan tulevaisuus vastakkainasettelun aikakaudella.
1,5 vuotta. 225 000 €

Soitinakatemiat ry vuosille 2024–2027 soitinakatemioiden paikan vakiinnuttamiseen kotimaisen musiikkikoulutuksen kentällä.
4 vuotta. 1 234 000 €

ÄÄNI JA OIKEUS –Musiikki monimuotoisuuden edistäjänä.
4 vuotta. 1 000 000 €

Tanssin talon merkittävät kansainväliset vierailut vuosina 2024–2027.
3 vuotta. 1 000 000 €

Musiikkialan koulutus kohti 2030-lukua: Tulevaisuuskestävä oppilaitoskulttuuri.
2 vuotta. 660 000 €

TAHDON VOIMA –Uusi lapsia ja nuoria aktivoiva valtakunnallinen liikuntakasvatuselämys.
2 vuotta. 100 000 €

Tiedote PDF:nä

Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.