Etusivu » Ajankohtaista » Säätiöt tekevät hyvää

Säätiöt tekevät hyvää

Suomessa on noin 2700 rekisteröityä säätiötä, jotka tukevat tiedettä, taidetta ja muuta yhteistä hyvää yhteiskunnassa yli puolella miljardilla eurolla vuosittain. Monelle alalle säätiöiden tuki on ratkaisevaa.

Admin avatar

Kansainvälistä säätiöpäivää vietetään vuosittain 1. lokakuuta. Päivän tavoite on tuoda esille säätiöiden hyvää tekevän työn merkitystä yhteiskunnassa.

Yksityiset säätiöt rahoittivat Suomessa viime vuonna tiedettä 295 miljoonalla eurolla, taidetta 74 miljoonalla eurolla ja muuta yhteiskunnan kehittämistä 145 miljoonalla eurolla. Suorien rahoitusmuotojen lisäksi säätiöt muun muassa ylläpitävät tutkimuslaitoksia, museoita ja arkistoja sekä toteuttavat omia hankkeita.

Monille aloille säätiöiden tarjoama tuki on lähes elinehto, kuten esimerkiksi lääketieteen tutkimukselle Suomessa. Kotimaiset säätiöt ovat nousseet lääketieteen suurimmaksi tutkimusrahoittajaksi, kun muu alan rahoitus on pitkällä aikavälillä laskenut.

Vuoden avustuksilla yhteensä 137 vuotta tutkimusta

Jane ja Aatos Erkon säätiö toteuttaa tarkoitustaan edistämällä korkeatasoista tutkimusta etenkin lääketieteen, tekniikan ja taloustieteen aloilla. Lisäksi tuemme korkealuokkaista taidetta ja kulttuuria sekä harkitusti muita hankkeita Suomen kansakunnan hyvinvoinnin edistämiseksi.

”Vuonna 2022 myönsimme avustuksia kaikkiaan 36,6 miljoonalla eurolla. Tällä summalla tehdään tieteellistä tutkimusta Suomessa yhteensä 137 vuotta”, kertoo säätiön asiamies Hanna-Mari Peltomäki.

Vastaanottamistamme 400 hakemuksesta 52 eli 13 % johti avustukseen. Näistä 39 edusti tieteitä ja 13 kulttuuria, taidetta ja muita aloja. Tieteelliseen tutkimukseen jaoimme yli 33,6 miljoonaa euroa ja kulttuurille, taiteelle ja muille aloille 3 miljoonaa euroa.

Eniten avustuksia jaettiin syöpä- ja kasvainbiologian tutkimukseen, kaikkiaan 4,3 miljoonaa euroa. Vuoden suurimman yksittäisen avustuksen, 3 miljoonaa euroa, myönsimme ihmisen ja koneen lähentymistä tutkivaan tohtorikoulutukseen.

Lue lisää:

                      Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämät avustukset

                      Säätiöiden yhteinen Aivotuonti-ohjelma säätiöpäivän kunniaksi

                      Säätiöt ja rahastot ry:n tiedote säätiöpäivästä

                      3 faktaa säätiöistä – Säätiöt ja rahastot ry

Jane ja Aatos Erkon säätiön uutiskirje

Uutiskirjeemme tilaajana saat ajankohtaiset kuulumiset sähköpostiisi neljästi vuodessa.

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt tietosuojaselosteen.